Bruker 13 milliarder kroner på fish & chips

Hver fjerde hvitfisk og hver tiende potet i hele Storbritannia spises som fish & chips. Hver uke lastes flere tusen tonn frossen fisk på Eimskips båter her i Norge. Mye skal eksporteres ut i verden, og en god del av fisken skipes til England. Store mengder av denne fisken skal bli fish & chips. Ja, faktisk går nærmere 25 prosent av all hvitfisk i Storbritannia til fish & chips. Ifølge National Federation of Fish Friers spiser britene ikke mindre enn 382 millioner porsjoner av denne tradisjonsrike retten hvert år. Det vil si seks porsjoner til hver enkelt av dem, barn inkludert. Hvert år bruker britene 1,2 milliarder pund på fish and chips, rundt 13 milliarder norske kroner etter dagens kurs. Og mens vi snakker om store tall: Totalt ble det ført ut nesten 2,4 millioner tonn fisk fra Norge til andre land i 2015. Det utgjør en verdi på svimlende 72 milliarder kroner.

OMDISKUTERT OPPRINNELSE
Tradisjonsrike fish and chip shops – eller «chippies» som de også kalles – finnes overalt i landet. Så det er ikke å overdrive når vi sier at fish and chips har vært britenes livrett i en årrekke. Nøyaktig hvor mange år, er vanskelig å si. Vi vet ikke med sikkerhet når retten ble funnet opp, men det vi vet, er at Charles Dickens refererer til et «fried fish warehouse» i Oliver Twist fra 1839. Hvem som først fikk den briljante ideen med å servere fritert fisk og chips sammen, er litt omdiskutert. Noen mener at æren tilfaller en mann ved navn John Lees fra Nord-England. Det antas at han fra 1863 serverte fish and chips fra på Mossley, som var et marked i Lancashire. Andre hevder at verdens første fish and chip shop ble åpnet av en mann ved navn Joseph Malin i 1860 i London. Serveringsstedet fikk navnet Malin’s. I dag finnes det dessverre ikke ikke lenger. Derimot finnes det mange andre serveringssteder. Ifølge National Federation of Fish Friers finnes det i dag 10 500 «chippies» spredt utover hele landet. Og for å sammenligne: McDonalds finner vi bare 1 200 steder, mens Kentucky Fried Chicken har 840 avdelinger.

FROSNE ELVER FØRTE TIL CHIPS
Fritert fisk ble opprinnelig innført til England av spanske og portugisiske jøder på 1700-tallet. Omtrent samtidig ble britene kjent med chips, introdusert fra Frankrike eller Belgia. I dag serveres chips som et tilbehør til fisken. Men opprinnelig antar man at chipsen kan ha blitt tatt i bruk som en substitutt for fisk. BBC skriver at når elvene frøs og man ikke kunne fange fisk, begynte oppfinnsomme husmødre å kutte poteter, for så å steke dem, som et alternativ til fisk. Den engelske skuespilleren og TV-kjendisen Nicholas Parsons sa engang: «Fish and chips er nå like synonymt med vårt land som Shakespeare, cricket og Tower of London».

MANGE BRUKER EDDIK
Det vanligste fiskeslaget til fish and chips i Storbritannia er torsk, men mange andre fiskeslag blir også brukt – særlig annen hvit fisk, slik som hyse, sei, skate og rødhai. I Storbritannia blir fish and chips vanligvis servert med salt og eddik. Man bruker gjerne malteddik eller «onion vinegar» («løkeddik», laken fra glass med syltet løk). Ofte bruker man noe som kalles «non-brewed condiment» – en løsning av eddiksyre og vann med tilsatt karamell for farge – i steden for ekte malteddik. «Scraps», eller rester – små biter med stekt røre og biter av fisk – er også populære blant noen kunder. Tilgangen på «scraps» er naturlig nok størst mot slutten av dagen. Tradisjonelt ble fish and chips innpakket i hvitt papir innerst, og avispapir utenpå som isolering for å holde på varmen. I våre dager blir ikke avispapir brukt lenger av hygieniske grunner, og man bruker derfor innpakningspapir av godkjent kvalitet isteden.

LAG FISH AND CHIPS TIL MIDDAG

13698132_1265721510114280_3509133930508797854_o

Fiskefilet
700 gram torskefilet eller annen hvitfisk, salt, pepper, frityrolje

Frityrrøre
240 gram hvetemel.
1 ts salt
3 ts bakepulver
2,5 dl vann

Fremgangsmåte
Tørk fileten godt og skjær i ønskede stykker.
Dryss på med salt og pepper.
Bland sammen hvetemel, salt og bakepulver, og tilsett iskaldt vann.
Rør sammen til en jevn røre og la den få hvile i kjøleskapet i 20 minutter.
Varm frityrolje til 160 grader.
Dypp fiskestykkene i frityrrøren og la røren renne litt av.
Stek stykkene i oljen, to og to i gangen.
La dem steke i rundt fem minutter, til de er gylne og sprø.
Legg dem over på tørkepapir.
Server med chips.

Kilder:
National Federation of Fish Friers
Wikipedia
Norges sjømatråd
Wayback Machine
Aperitif.no
BBC News

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip