Fiskernes Agnforsyning igjennom tidene

Fiskernes Agnforsyning ble stiftet 27. September 1941, på et møte på Sortland i Vesterålen. Dette var resultatet av 30 år med hardt arbeid for å sikre agn av god kvalitet til samme pris, uansett hvor fiskerne bodde. Dette ble godt mottatt og laget ble en særdeles viktig del av fiskerisamvirket i etterkrigstida. I dag fortsetter grunnlaget å være agnloven som gir FA enerett/monopol på produksjon, transport og omsetning av agn i Nord-Norge og Trøndelag. Men til tross for monopol, er det enighet om at FA gjør en flott jobb og holder gode priser, noe som har bidratt til at 2016 ble et rekord år.

I 1995 åpnet de Tromsøterminalen AS. De har mottak og håndtering av frossen fisk, med blant annet godkjent fryselager, og EU-godkjent kontrollsenter for mottak av frossen fisk fra 3 land. Her tilbys frysehotell, post og pakkemottak, lasting på båt og bil, og agn via FA.

Jan Magne Flaat, Adm. Dir i FA forteller at de har hatt et flott samarbeid med Eimskip opp imot 30 år, og ser frem til mange nye år fremover. Dette sier Lara Konradsdottir fra Eimskip seg enig i, og ler litt da vi nevner at Jan Magne ser fram til 100-års jubileum.

På spørsmål til Jan Magne om hva som har forandret seg mest siden -41, drar han litt på tonen. FA har bestått siden virksomhet-start, forteller han. Og selv om teknologien og systemene kanskje er litt annerledes, så er loven den samme: vi har fortsatt enerett/monopol på agn til lineflåten i Nord-Norge. Vi har fortsatt fryselager oppover kystlinjen og vi gjør det samme nå som vi gjorde da. Jan Magne Flaat forteller videre at han var der når de feiret 50 år, og det var stas å feire 75 år. Og han er ikke i tvil om at FA også kommer til å feire 100 år – men da er det kanskje noen andre som sitter i stolen, humrer han.

Vi gratulerer FA med 75 år – en bragd i dagens samfunn – og gleder oss til årene fremover.

Her kan du se den ferske jubileumsboken til Fiskernes Agnforsyning hvor Eimskip er med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip