Flaskepost

I dag brukes flaskepost mest på gøy, men tidligere har flaskepost både reddet liv og vært brukt til kommunikasjon i krig. En gang i tiden var flaskepost ramme alvor. Den britiske marinen brukte på 1500-tallet flaskepost til å sende i land sensitiv og hemmelig informasjon. Ja, så viktig var denne kommunikasjonsformen, at Dronning Elisabeth I opprettet en stilling som «Uncorker of Ocean Bottles». Andre som åpnet flaskepostene risikerte dødsstraff. Historien er full av eksempler på folk i nød som ikke har hatt andre muligheter til å få gitt beskjed til omverdenen enn å sende flaskepost.

FIKK FLASKEPOST FRA SEG SELV
En av de mest kuriøse eksemplene er historien fra 1888, der en svensk avis meldte at en skipsoffiser bosatt i København hadde sendt en flaskepost til seg selv. Forhistorien er at han flere år tidligere hadde vært i en voldsom stom i Kattegat, og han fryktet at han ikke ville overleve. Han skrev en siste hilsen til sin kone, og kastet den i havet. Flere år senere ble flaskeposten funnet i Sverige. Den ble sendt til den oppgitte adressen i Danmark. Dessverre var kona død, men mannen som hadde sendt posten, levde i beste velgående.

FLØT 25 000 KILOMETER
Hvor en flaskepost havner, er det vind, bølger og havstrømmer som bestemmer. I verste fall blir den liggende tilnærmet i ro. Men blir den fanget opp av Golfstrømmen, kan den oppnå en fart på fire knop, eller nærmere 7,5 km/t. En flaskepost som ble skylt i land på Vestkysten av Australia i 1935, hadde tilbakelagt over 25 000 kilometer siden den hadde blitt kastet i havet seks og et halvt år tidligere i Det indiske hav. Det vil si at den hadde holdt en gjennomsnittsfart på over seks nautiske mil per dag. Inne i flaska var en beskjed som kunne leses uten å måtte åpne noe, og som ba finnerne om å rapportere hvor de hadde funnet flaska og så kaste den tilbake i sjøen. Den ble meldt funnet flere ganger før den ble funnet for siste gang i 1935.

«VI HAR BARE DRUKKET LITT VIN»
«Vi er ikke skipbrudne, vi har bare drukket litt vin», stod det i flaskeposten som Ellinor Einarson fant på nordsiden av Andøya i 2012, skriver Nordlys. «Vi er på vei til Bahamas-øyene. Om du finner denne flaskepost, vær vennlig å ta kontakt med oss og fortell oss hvor du fant den. Vi er ikke skipbrudne, vi har bare drukket litt vin. Vi fisker underveis mens vi reiser. Så langt i løpet av årene har vi mottatt ti svar på våre flaskeposter», stod det i flaskeposten. Den hadde blitt kastet ut fra en båt 17. mai 2008. Da Ellinor Einarson fant den, hadde den drevet 7 536 kilometer.

NOEN UTVALG AV FLASKEPOSTER

  • Ifølge Guinness World Records er det lengste en flaskepost har vært til havs, 108 år og 138 dager
  • I den svenske barnefilmen Pippi Langstrømpe på de syv hav fra 1970 sender Pippis pappa, som sitter innelåst i et tårn i sjørøverstaten Porto Piluse, flaskepost for at hun skal komme og befri ham.
  • Bandet The Police spilte inn låta Message in a Bottle («Flaskepost») i 1979. Det ble gruppas første toppslager i Storbritannia. I sangteksten heter det blant annet: I’ll send an SOS to the world. I hope that someone gets my Message in a bottle.
  • De første kjente flaskepostene skal ha blitt sluppet av den greske filosofen Theofrastos ca. 310 f.Kr. da han ville vise hvordan Middelhavet ble påvirket av strømmene fra Atlanterhavet.

KILDER:
Wikipedia
Guinness rekordbok
Nordlys
Project Runeberg
National Geographic
The Telegraph

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip