Havrobåt som spesiallast på Svartfoss

Vanligvis er det paller og tonnevis med fisk som står på fraktmenyen til Eimskip, men vi påtar også gjerne litt spesielle oppdrag. Så som da Tor Wigum fra Tromsø hadde behov for å få fraktet en ett tonn tung spesialkonstruert 28 fots robåt, tur/retur England – Norge.

Sammen med et crew på fire andre brukte Wigum syv julidager på å ro den noe spesielle farkosten fra Tromsø til Svalbard. 520 nautiske mil på havet med hval, spekkhoggere og hvalross i kjølvannet. Flere av roerne har høstet store internasjonale trofeer i rosammenheng tidligere og en tidligere hastighetsrekord på 0.78 knop i Nordishavet ble ettertrykkelig satt på plass, da gutta klarte hele 2.61 knop på sin «roekspedisjon».

Over 100 kilometer hver dag i motvind tar på og da roerne landet i Hornsundet på Spitsbergen, måtte de leve med ustø gange etter strabasene på sjøen. – Men vi kom til en polsk forskningsstasjon og ble varmt tatt imot og servert middag, forteller Wigum.

«Polar Row», som den spesialkonstruerte robåten kalles, har to kahytter, en i baugen og en akter. Her måtte de fem roerne turnere det meste. Alt fra å hvile, spise og bidra med innspill til flere vitenskapelige miljøprosjekter knyttet til havområdet fra det norske fastlandet og til Svalbard.

Ekspedisjonens leder islendingen Fiann Paul, har i forbindelse med tidligere romeritter også vært ute noen «kalde netter», og det øvrige mannskapet satte stor pris på hans velvilje til å ta noen ekstra roskift når det ble som tøffest på turen.

Vi takker for oppdraget med å frakte «Polar Row»

 

 

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip