En tømmermann fra Fredrikstad?

Flaskeskuter er kanskje ikke det første vi tenker på, men i sjøfartslandet Norge er kunsten å bygge flaskeskuter på lang vei velholdt. Her til lands kom den første organiserte opplæringen i 1972, og det var Håkon Sørum, en 70 år gammel tidligere sjømann, som tok på seg arbeidet med å videreføre arven. Han lærte selv kunsten av en tømmermann fra Fredrikstad mens han seilte på den finske firemastede barken, Olivebank i 1920-årene.

I Norge ble det opprettet en flaskeskuteforening i 1978, og selv om denne ikke lenger eksisterer har vi som nasjon hatt stor deltagelse under to verdensutstillinger i Osaka, Japan.


Historien om flaskeskuter går tilbake til 1719. Det var en tysk artist, musiker og magiker ved navn Matthias Buchinger, som bygde modeller, men ikke nødvendigvis bare av skip, inne i flasker. Han var kjent som illustratør og graverer, noe som i utgangspunktet var fantastisk siden han ble født uten armer og ben. Den eldste flaskeskuta som finnes i dag, er fra 1784 og er av en Tyrkisk eller Portugisisk tre-mastet krigskip. Den har lenge vært en del av ‘Museum fiir Kunst und Kulturgeschichte der Hansestadt Lubeck’  i Tyskland.

Det finnes mangfoldige hefter, bøker og nettsamfunn dedikert til kunsten å lage flaskeskuter, både nasjonalt og internasjonalt. Her følger en kort innføring, så vi får et inntrykk av hva vi behøver.

  • Ha gode utarbeidede arbeids-tegninger.
  • Finn en passende flaske, og utform innsiden (hav/sjø) med farget kritt. Dette kan ta tid, så vi får smøre oss med tålmodighet.
  • Hele skuta med alle detaljer må gjøres ferdig på utsiden av flasken, og vi trenger en god plan for montering av mastene, da disse må være nedfellbare og reises når skuta er inne i flasken.
  • Vi trenger til slutt lim eller lakk, samt verktøy for å klippe trådene som sitter fast i mastene.

Det høres kanskje lett ut, men det er med skutebygging som med alt annet: øvelse gjør mester.

Kanskje hadde Svartfoss tatt seg godt ut i flaske?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilder:

Seilskuteklubben
Wikipedia
Instructables
Old Salt Blogg

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip