Hvordan fant man opp lutefisk?

Man er ikke helt enige om hvordan denne merkverdige retten oppstod. Hvordan man i det hele tatt kom på å tilføre fisk lut, for så å spise den etterpå, er nesten ikke til å forstå. For lutefisk er nemlig tørrfisk eller klippfisk av torsk eller andre arter som er utbløtt i vann, lutet og så vannet ut igjen.

ET LYNNEDSLAG

I det hele tatt så vet man ikke så mye om hvordan lutefisk oppstod, men det finnes en teori som går ut på at et tørrfisklager ble truffet av lynet, og at lageret brant ned som en følge av dette. Tørrfisken ble liggende igjen i asken, som ble våt i det påfølgende regnet. Det var andre tider den gangen, og en måtte spare på det en hadde. Folk måtte spise mat selv om det ikke smakte så godt. Teorien går ut på at de etter brannen vasket tørrfisken i rent vann for å få bort den verste asken. Dermed var lutefisken et faktum. Aske er nemlig alkalisk (som også lut er). Dette var i de tider da en ikke bare kunne stikke innom butikken på hjørnet og kjøpe seg det man trengte. Nei, en måtte ta vare på det en hadde. Du skjønner sikkert at det ikke er særlig fristende med tørrfisk full av aske, og at de vasket den før de forsiktig prøvde å spise den.

MEN:

– Det er en teori vi ikke kan stille oss bak, sier Frank Jensen i Norsk Kongelig Lutefisklag.

Han er president for nærmere 1 000 lutefiskelskere, spredt ut på 30 lutefisklag i Norge, samt fire i utlandet.

– Vi mener at Hvaler uten tvil er «hjemstedet» til lutefisken, og Aalf Cornelius Ingesson, alias «Ludaalf», er mannen som fremstår som lutefiskens far.

Les mer om det på deres nettsider.

frank-jensen-president-i-norsk-kongelig-lutefisklag
Frank Jensen er president i Norsk Kongelig Lutefisklag. Her poserer han på et tørrfisklager på Røst i Lofoten.

HAR SPREDT SEG TIL USA

Lutefisk spises over hele Norge, i Sverige og deler av Finland. Men danskene spiser ikke lutefisk. I den skandinaviske delen av USA har lutefisk vært populært de siste 160 år på grunn av skandinavisk innvandring. At tradisjonen har holdt seg så godt i USA kan skyldes at det å spise lutefisk er sterkt knyttet til bevaring av ens nordiske identitet.

I 2015 ble det solgt 2 119 tonn med lutefisk i Norge, fordelt på 1 187 tonn via dagligvare og 932 tonn via storhusholdning. Toppåret i Norge var 2009. Da ble det solgt 2 275 tonn lutefisk. Ifølge Wikipedia nevnes lutefisk første gang i norsk litteratur av Olaus Magnus i år 1555. Han beskriver hvordan lutefisken tilberedes og spises. Den tørre fisken får ligge i sterk lut i to døgn, så skylles den i ferskvann i ett døgn før den kokes og spises.

ET UTALL VARIASJONER

Lutefisken er full av smak og tradisjoner, og skaper alltid stemning. Lutefisken er særlig populær i førjulstiden, og spises mest i november og desember. Samtidig er det flere som steller i stand lutefiskmiddager i hjemmet allerede i oktober. Det finner mange måter å servere lutefisk på. Lutefisk er godt i seg selv, men passer også godt til ulikt tilbehør. Ertestuing, bacon, potet, brunost, sennep, tyttebærsyltetøy, lefser, hvit saus, pølser og ikke minst sirup er mer eller mindre vanlig tilbehør.

Selv sverger lutefiskpresidenten til det enkle:

– Det viktigste er at lutefisken er av beste kvalitet. Så må det være gode poteter. Og serveres det ertestuing og sennep i tillegg, er jeg fornøyd.

Selv om han inntar bortimot 25 lutefiskmåltider mellom oktober og desember hvert år, hevder han at han ikke blir lei.

– Nei. For det første er det god mat. Det er også viktig historie, og ved å spise lutefisk tar en vare på gode norske tradisjoner. Og så er det hyggelig å samle folk til et hyggelig lutefisklag. Jeg blir rett og slett ikke lei av lutefisk.

LES OGSÅ OM JULETORSKEN

Hvordan foretrekker du din lutefisk? Del det gjerne med oss ved å skrive en kommentar.

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip