Kvinner på havet

I Vikingtiden hadde kvinner ansvaret for å sy flotte, mektige seil til skipene som skulle tåle vind, kamp og sterk sjø. Kvinner har alltid hatt tilknytning til sjøfart, først igjennom overtro og så i stormskritt frem til Etterkrigstiden hvor det hendte mye. I 1967 var det 1254 telegrafister om bord i Norske skip, og 24% av disse var kvinner. Skipene fungerte som et mikrosamfunn hvor alle visste alt om alle, og kvinnene måtte passe seg for rykter; dette sto i stor kontrast til mennene som gjerne kunne ha en flørt i hver havn. Det var svært få kvinner som satset på en karriere, siden det bare var et rederi i Norge som tillot kvinner å jobbe på dekk (Onstad Shipping, Oslo.)

JENTENE FRA AALESUND
Heldigvis har verden snurret videre siden den gang, og i dag finnes det like muligheter for kvinner som for menn. Allikevel er sjømatnæringa et mannsdominert yrke, og kvinnene er spredt i forskjellige grener av bransjen. Det var våren 2000 under Fiskerimessen i Brussel, at noen jenter fra Ålesund satt og snakket. De ønsket seg et samlingspunkt for kvinner i sjømatnæringa, og allerede noen måneder senere var det over 20 jenter som var interessert.

OCEANA NORGE
Oceana Norge er en interesseorganisasjon for kvinner og er sterkt representert i alle ledd av marine bransjen. Siden de ble formelt stiftet 26. Januar 2001, har Oceana Norge vokst med over 120 medlemmer fra 55 bedrifter og deres ønske er å bringe kvinner sammen for nettverksbygging, sosialisering og synliggjøring. De fokuserer både på relevante, faglige temaer i profesjonelt organisert arrangementer, samt sosiale samlinger.  Tidligere har de vært på Havrafting i regi av 62 grader Nord og en Ekskursjon til Vatne hvor de besøkte to kvinner som har startet eget firma med braksuksess. Det flotte med dette er at deres respektive firmaer omhandler porselen og utsalg/produksjon av barneklær- altså ganske langt fra sjømatnæringa. Allikevel viser det motivasjon og innovasjon – et flott utgangspunkt for et inspirerende møte! Det er Oceana Norge’s håp at flere kvinner skal inspireres til å velge yrke innenfor marine bransjen, og dette er hva de håper å bidra til.

EIMSKIP HAR STOLTE MEDLEMMER
Karen Folland  som til daglig jobber i Eimskip Norway avd. Ålesund, forteller at hun er stolt av å være medlem av Oceana Norge. I Eimskip Norway er det 25 kvinnelige ansatte, hvor 4 jobber i Ålesund. Hun forteller videre at flere har vært med på arrangementene og det har vært både faglig inspirerende og sosialt oppløftende.

Kilder:
Heimskringla, Snorre Sturlason
NDLA
Oceana Norge

 

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip