Mann over bord!

En strofe vi alle har hørt, enten på film, TV eller i en bok. Men, hva skjer egentlig om vi ramler i vannet? Hvordan reagerer kroppen og hva er den største faren?

Om noen skulle falle over bord er det helt avgjørende med arbeidsfordeling. Det viktigste er å ha en utkikksperson som alltid holder øye på den som er i vannet, for er vi uheldig og ser bort kan personen plutselig være borte i bølger eller ha dukket under. Dette kan gjøre det svært vanskelig å finne tilbake igjen, spesielt hvis sikten er dårlig pga. mye sjø og elendig vær.

Vi vet at kyndige svømmere kan svømme omtrent i det uendelige om temperaturen er tyve grader eller mer, men når vi kommer litt utpå er det vesentlig kaldere. I vann hvor temperaturen nærmer seg null, vil ingen klare å svømme mer enn ca 30 meter, og i et par graders vann kan vi regne med å ikke overleve mer enn én time fordi vann tapper kroppen for varme 25 ganger raskere enn luft.

Det er vanlig å få panikk når kroppen plutselig havner i kaldt vann. Dette skjer fordi systemet får sjokk og påfølgende gir høyere puls, økt blodtrykk og gir et større behov for å puste (hyperventilere). De første minuttene kan avgjøre hvor lenge vi overlever, derfor må vi få kontroll over kroppen så fort som mulig før vi svelger for mye vann.

Etter at vi har tenkt på kroppen og roet ned pusten, må vi nå gjøre oss så liten som mulig – helst fosterstilling. Dette minsker varmetapet i blodårene i lysken, og gjør at vi klarer oss lenger.

Kroppen klarer seg i et par uker uten mat – men dehydrering kan sette i gang etter bare en time. Vi mister væske igjennom svette, urinering og til og med pust. Derfor er det viktig at vi ikke svømmer unødvendig. Havvann hjelper til med å dehydrere kroppen, så selv om vi blir fristet må vi ikke drikke dette.

Det mange av oss forbinder med å falle over bord er haier, og det er ikke bare på film dette skjer. Haier er naturlige rovdyr som lever av å spise mindre dyr. Det er nok ikke lett å se forskjell på et menneske og en sel som plasker, så selv om vi ikke er en naturlig del av haiens næringskjede, hender det at de prøvespiser. Hold hodet kaldt, og gjør rolige bevegelser. De angriper ikke med en gang, da de gjerne sirkler rundt først. Det er verdt å ta med seg at haier har veldig følsomme neser – og de fleste haier svømmer unna når de møter motstand.

For å unngå å havne i vannet ufrivillig er det viktig å sikre seg om bord, bruke redningsvest og holde seg oppdatert på sjøvett og sikkerhet om bord egen båt. Vi kan alle være uheldig, men har vi forberedt oss på hva som kan skje, så er sjansene gode at vi slipper unna med skrekken.

Kilder:
Helsenett.no
Maritimstart.no
Dinside.no

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip