Nyttige knoper og stikk

Her er en oversikt over nyttige knoper og stikk
Det er ikke mulig å eie en båt uten å kunne de viktigste knutene. Det finnes ulike former for knuter hvor vi tar for oss knoper og stikk. Knop eller «å knope» kommer av å knytte sammen, mens stikk er en spesiell knytting eller slynging av et tau. Først og fremst trenger båtfolk ulike knuter til å fortøye båten, mens andre ganger må en skjøte sammen to tau, eller kanskje man trenger å feste en fiskekrok på snøret.

PÅLESTIKK
Dette er kanskje den nyttigste knuten. Skal du lære deg én knute, er det denne du bør gå for. Enten du vil fortøye båten, eller binde to tau sammen er pålestikk den rette for deg. Selve knuten er en fast løkke i enden av et tau. En av de store styrkene er at den er mulig å få opp igjen, uansett hvor stor belastning tauet har vært utsatt for. Svakheten er at den ikke kan åpnes mens tauet er under belastning. Den kan gli opp dersom tauet er glatt og knuten for eksempel blir utsatt for bølger og slakt tau.

Pålestikk er en av de nyttigste knutene å kunne. Foto: Markus Bärlocher


DOBBELT HALVSTIKK

Dette er kanskje en av de letteste knutene å lære. Dobbelt halvstikk er en mye brukt knute for å feste et tau i noe, for eksempel et tre, en ring eller en ræling. Knuten er veldig anvendelig, og kan justeres ganske enkelt. Ulempen er at den ikke er veldig sikker. Den kan lett løsne av seg selv hvis det ikke er belastning på en av endene. Og den kan være vanskelig å åpne igjen dersom den har vært utsatt for hard belastning.

Dobbelt halvstikk. Foto: Redningsselskapet.


FLAGGSTIKK

Flaggstikk er en enkel, grunnleggende, pålitelig og nyttig knute. Den er blant de vanligste knutene når to tau skal skjøtes. Svakheten med dette stikket, er at det blir løst om det ikke ligger med konstant belastning. Fordelen med flaggstikk er at den er uproblematisk å løsne etter belastning. Hvis tauet har lik tykkelse benyttes enkel flaggstikk. Hvis forskjellig tykkelse så skal du benytte dobbelt flaggstikk.

Flaggstikk er en nyttig knute. Foto: Markus Bärlocher


DOBBELT FLAGGSTIKK

Hvis en skal føye sammen to tau av ulik tykkelse, anbefales det å bruke dobbelt flaggstikk. Med denne knuten kan du faktisk skjøte sammen en tyn fiskesene med en tykk fortøyningstrosse. Legg bukten på det tykkeste tauet, og ta så mange tørn at det tynneste lagt ved siden av hverandre i tørnene blir like bredt som det tykkeste er tykt. Knuten fungerer like godt dersom taudelene er av lik størrelse. Det er både enkelt og raskt å lage et flaggstikk. Hvis tauet har lik tykkelse benyttes enkel flaggstikk. Hvis forskjellig tykkelse så skal du benytte dobbelt flaggstikk. Fordelen med flaggstikk er at den er uproblematisk å løsne etter belastning.

Dobbelt flaggstikk er nyttig hvis du skal feste to tau med forskjellig tykkelse til hverandre. Foto;: Wikimedia Commons.


ÅTTETALLSKNOP

Åttetallsknop bruker vi for å lage en «klump» på et tau. Dem kan brukes til å forbedre taket i tauet eller for å hindre at et tau går gjennom en blokk eller en talje, for eksempel. Den er også mye brukt av klatrere. Knuten er lett å slå og forholdsvis lett å få opp. Det er en nødvendig knute å kunne, og den kan spare deg for mye tid om du skulle «miste» tauet.

Åttetallsknop er en stoppeknop. Foto: Redningsselskapet.


BÅTMANNSKNOP

Dette er en svært utbredt knute, ikke minst når en skal skjøte sammen to tau. Det bør en ikke gjøre. Knuten er ikke til å stole på. Den kan veldig lett gli, og den kan vrenges slik at den slipper uten forvarsel. Den er forbudt å bruke av fjellklatrere, og er heller ikke godkjent av arbeidstilsynet ved sikring.

Båtmannsknop. Foto: Redningsselskapet.

 

 

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip