Rekorder til sjøs

Verdens største skip er lengre enn en verdensberømt skyskraper.

Det finnes naturlig nok et utall rekorder til sjøs. Her presenterer vi et lite knippe rekorder som er satt på vannet.

STØRSTE FARKOST
Verdens største flytende farkost heter Prelude FLNG. Den 488 meter lange og 74 meter brede farkosten strekker seg hele 45 meter lenger enn Empire State Building. Det er såpass at det ville vært plass til fire fotballbaner på dekket.

Egentlig er ikke Prelude et skip, men et flytende gassanlegg, som skal hente opp naturgass.

STØRSTE PASSASJERSKIP
Tidenes største passasjerskip er MS «Harmony of the Seas», eid av det norsk-amerikanske rederiet Royal Caribbean Cruises. Skipet har et mannskap på 2 300, og kan ta inntil 6 780 passasjerer. Det vil si at alle innbyggerne på Kløfta kunne reist på et og samme cruise, og enda ville det vært plass til flere.

RASKESTE BÅT
Verdens høyeste hastighet som er registrert til vanns, er 511 km/t. Den innehas av en mann ved navn Ken Warby. Han bygde speedbåten «Spirit of Australia» i sin egen bakgård. Rekorden ble faktisk satt så langt tilbake som i 1978. Båten var laget av tre. Det gjør ikke rekorden mindre imponerende.

STØRSTE ISBRYTER
I 2017 tar russerne i bruk atomisbryteren Arktika. Det blir verdens største atomisbryter. Den er 173,3 meter lang, og vil knuse is som er opptil tre meter tykk. Motorene er heller ikke småtteri. De yter hele 81 000 hestekrefter.

HAR OVERLEVD LENGST SOM SKIPBRUDDEN
Den lengste tiden noen har overlevd som skipbrudden til sjøs, skal være 484 dager. I oktober 1813 ble kaptein Oguri Jukichi og hans mannskap overrasket av en storm. Båten ble skadet, og de skal ha drevet rundt i Stillehavet helt til de ble reddet av et amerikansk skip utenfor California i mars 1815. Tolv av mannskapet på 14 hadde da dødd av skjørbuk.

FØRSTE SKIP SENKET AV UBÅT
H.L. Hunley ble den første ubåten noensinne som senket et skip, da de torpederte skipet Housatonic i 1864 under den amerikanske borgerkrigen.

STØRSTE LEGO-BÅT
Verdens største LEGO-skip måler 12,035 meter, og ble byget av DFDS AS i Danmark. Rekorden ble tatt den 17. august i 2016.

Det ble brukt ikke mindre enn 1,2 millioner LEGO-klosser, og totalt skal 6 000 ansatte på ett eller annet tidspunkt vært involvert.

FØRSTE PILOT SOM TOK AV FRA ET SKIP
Den første piloten som tok av fra et skip i bevegelse, var Charles Samson fra den britiske marinen. Med sin S27 dobbeltdekker tok han av fra krigsskipet HMS Hibernia den 2. mai 1912.

MINSTE RADIOSTYRTE MODELLBÅT
Den minste radiostyrte modellbåten ble bygget av en italiener ved navn Pasquale De Vito i 2014. Den var kun 98 mm lang.

STØRSTE PAPIRBÅT
Verdens største papirbåt er 13,93 meter lang, 4,2 meter bred og 4,15 meter høy. Båten ble bygd i Karlsruhe i Tyskland, i forbindelse med at byen fylte 300 år.

Det er bare fantasien som setter grenser for hvilke rekorder som kan settes både til lands og til havs. Vi kan ikke ta med alle. Isteden har vi valgt å ta med noen få. Vet du om noen spektakulære eller morsomme rekorder, kan du dele det med andre  i kommentarfeltet.

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip