Sånn feires jula ombord

Mens mange av oss feirer sammen med våre kjente og kjære, er det alltid noen som må jobbe i jula. Noen av dem er kaptein Bjørnar Bendiksen og hans mannskap.

Kaptein Bjørnar Bendiksen, flankert av andrestyrmann Andrejs Borovkovs til venstre og overstyrmann Hilmar Johansen til høyre.

Selv om man tilbringer julen ombord, betyr ikke det at det ikke blir tid til litt feiring. 50 år gamle Bjørnar Bendiksen er kaptein på det 92 meter lange frakteskipet Vidfoss, som går i rute mellom Murmansk og Holland, med mange stopp langs norskekysten.

Når vi snakker med ham på julaften, ligger de godt klappet til kai i Rørvik i Nord-Trøndelag, ved siden av sørgående hurtigrute. Pinnekjøttet er akkurat fortært, og snart er det tid for en kaffe og kanskje en konjakk.

– Jeg er opptatt av at vi skal feire jul ombord. Det betyr at vi ligger til kai mens vi hygger oss sammen, og spiser godt mat med god drikke til, før vi legger ut igjen i morgen tidlig.

TAR PÅ SEG FINSTASEN

Klart en må ha juletre selv om julen feires ombord i en båt.

Han forteller at selv om de er på jobb, pyntes både folk og omgivelser til feiringen.

– Vi tar på oss de fineste klærne. Alle offiserer stiller i full uniform. Vi liker å kjøre litt stil. Vi har selvsagt også juletre, i tillegg til annen julepynt, forteller han.

Selv om han savner familien der hjemme, påstår han at det ikke er noe problem å feire julen sammen med sine arbeidskolleger langt hjemmefra.

– Nei, det er helt kurant. I dagens samfunn har vi full kontakt med alle via Facebook, Snapchat, og hva det måtte være. Kapteinen sier han alltid har med seg gaver hjemmefra, når julen skal tilbringes på vannet. Når vi snakker med ham, har de ennå ikke kommet så langt som til pakkeåpningen.

– Jeg har med en overraskelse til styrmannen. Jeg har nemlig kjøpt gave til ham, Det vet han ikke noe om, så han blir vel sur. Han har jo ikke kjøpt til meg, sier han leende.

TO JULEFEIRINGER
Med seg på frakteskipet har han et mannskap på ti, i tillegg til seg selv. De kommer fra Norge, Latvia og Litauen. Selv om de har litt ulike juletradisjoner, er det ikke er noen problem å feire slik at alle blir fornøyde. Julaften er det i hovedsak tradisjonelle norske retter som står på menyen.

Denne gjengen feirer jul på Vidfoss i år. Kapteinen selv tok bildet.

– De har tradisjoner med mer kald mat, som mørkt brød og ulike typer salater og mens vi nordmenn gjør unna bordsettingen fort, liker de å sitte i timevis rundt bordet mens de spiser, prater og nipper til vodka.

Mannskapet har begynt å sette seg til bords på julaften.

Siden Russlands ortodokse kirke bruker den julianske kalenderen, feirer russerne egentlig ikke julen den 24. desember, men den 7. januar.

– Vi er så heldige å ha to julefeiringer ombord. Den 7. januar er det den Russiske besetningen  som bestemmer maten.

Maskinsjef Peteris Jakupovs fra Latvia feirer for andre gang jul ombord. Det er veldig hyggelig, mener han.  Det er selvfølgelig best å være hjemme, men når vi gjør det hyggelig her, men god mat, er det veldig fint å feire ombord. Han er ikke så vant med den norske julematen, selv om han påstår at han liker det godt. I Latvia er det vanlig med brune erter med baconsaus, pai, kål og pølser. – Men hjemme hos meg har vi tradisjon for kalkun og en spesiell type kake.

VILLE GÅTT I KIRKA

Kokk Vadims Sirokovs foran sin første forsøk å lage norsk julemat. Han bestod med glans.

Når han ikke er ombord i Vidfoss, holder kaptein Bendiksen til på Vestnes mellom Molde og Ålesund. Der bor ham sammen med sin kone. De har tre barn i alderen 14 til 24. – Hadde jeg vært hjemme, ville jeg gått i kirken på julaften. Og jeg måtte fått med meg Sølvguttene. Først når de har sunget julen inn, senker julefreden seg.

Når vi snakker med ham, er det ennå tolv timer før ferden går videre til Ålsesund. Men før den tid skal pakker åpnes, det skal spises enda mer, og det skal inntas god drikke.

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip