Siv, veien videre fra kadett

Flotte naturopplevelser på jobb

«Når du seiler gjennom trange sund, og vet at nå er det du som styrer og har kontroll over skipet, sammen med last til mangfoldige millioner kroner og 9 menneskeliv, – den følelsen er ubeskrivelig. På en god måte.»
Siv Oldeide, fra Sysla Maritim Juli 2017. 

Slik beskrev Siv sin første tid som kadett om bord Svartfoss, og videre hvordan hun ble godt mottatt av mannskapet og at hun trivdes godt på sjøen. Nå har det gått nesten ett år og Siv er straks ferdig med sin praksis tid ombord. Veien videre fortsetter på Holmfoss hvor hun skal begynne som styrmann.

Vi får tak i ei glad jente på telefon hvor man på lang vei hører smilet.

Hvordan vil du beskrive ditt år om bord i Svartfoss?
Oj, svarer hun og ler. Ja si det! Et lærerikt år, det er ikke til å tvile på. Jeg har fått være med på så vanvittig mye kult. Det har vært en helt fantastisk god opplevelse med både folk, båt og rederiet. Helt tipp topp!

Er der en episode som skiller seg ut fra andre?
Hmm… det må være det jeg beskrev i Sysla for et års tid siden.. Da jeg seilte gjennom Karmsund første gangen. Det sitter fortsatt. Jeg kjente området godt fra seilaser gjennomført i simulator, og en av de siste navigasjonseksamenene mine var nettopp å seile gjennom her. Så når jeg da kommer med Svartfoss og ser ned i kartet er det ‹‹kjente trakter››, men så løfter jeg blikket ut ser alt i levende live. Nå er det ikke lengre dataskjermer i simulator, men virkelighet!

Så var det også den gangen vi seilte over Nordsjøen, fortsetter Siv. Og plutselig kom det en hel haug med delfiner. De lekte rundt baugen, og hoppa høyt igjennom bølgene. Det var sikkert 10-15 stykker. Når jeg sto fremme på baugen kjentes det nesten ut som om jeg kunne lene meg ut å ta på dem!

Hva har du lært, som overrasker deg mest? 

Kommunikasjon er viktig

Ja… jeg tror det må være viktigheten av god kommunikasjon. Vi lærer mye om det under utdanningen, men når man kommer om bord får man virkelig teste teori mot praksis. Utfordringer kan oppstå når man som flerkulturelt mannskap med forskjellig morsmål for eksempel skal kommunisere og gjennomføre operasjoner på dekk. Da er det viktig at begge parter forstår hva som blir sagt og hva som skal gjøres.

Den som gir en ordre skal få en bekreftelse på at innholdet i det han/hun sa er oppfattet og forstått.

Det har hendt alt for mange episoder gjennom historien at ordrer har blitt mistolket og derav fått svært negative konsekvenser. Slagordet for god kommunikasjon vil jeg si er ‹‹keep it short and simple››.

Begge kapteinene har vært fantastiske. Jeg har fått masse ansvar, men begge har alltid vært tydelige på at om jeg føler meg i tvil, selv bare to prosent, så må jeg si ifra så tar dem over og viser meg hvordan de vil løse situasjonen. Så skal jeg prøve neste gang. Det har vært veldig trygt. Jeg har vært utrolig heldig og har kjørt mye båt. Det første jeg fikk spørsmål om når jeg kom opp på broen den første dagen var om jeg ville legge fra kai når vi skulle gå. Det takket jeg nei til, tok det heller ved neste anløp!

Hvordan tror du overgangen blir fra kadett til styrmann?

Her får Siv opplæring i temperaturkontroll av varer

Med tanke på den opplæringen og arbeidsoppgavene jeg har fått om bord på Svartfoss, føler jeg meg klar til å gå over til styrmann, og jeg tror overgangen kommer til å gå veldig bra. Jeg er lang i fra utlært, personlig mener jeg at man aldri blir utlært i dette yrket. Men jeg har fått ett godt grunnlag å bygge videre på.

Du har valgt et mannsdominert yrke – er det noe du har tenkt på eller fått erfare konsekvensen av?

Jeg skal ærlig innrømme at jeg var veldig spent og tenkte en del på det før jeg kom om bord. Spesielt siden deler av mannskapet er født og oppvokst i Sovjetunionen, og kan ha litt annet kvinnesyn enn nordmenn. Blant annet tenkte jeg på hvordan de ville håndtere at en ung kvinne skulle gi de ordre og lede dem. Men det har gått over all forventning. Alle har vert imøtekommende og inkludert meg.
De har testet meg, men på lik linje med andre kadetter.

Det er jo forskjeller mellom kvinner og menn, men jeg synes det er viktig å se det positive i det. Man skal jobbe sammen som et team, og da må man utnytte hver enkelt sine ferdigheter og kunnskap.
Kanskje jeg som kvinne har en annen måte å se ting på og kan komme med alternative løsninger på ett problem som menn ikke hadde sett?

Hvor går veien videre fra der? Hva er drømmen?

Siv seiler videre, nå som styrmann

Jo, drømmen er jo å seile under tittel kaptein. Men jeg har lyst å prøve litt forskjellig, ulike fartøy og fartsområder. Men jeg elsker å seile langs kysten vår. Innimellom alle kriker og kroker, se alle de små stedene både i nord og i sør. En finversdag med kaffikoppen i handa, mens vi segler langs kysten, da koser jeg meg skikkelig.

Lykke til på ferden Siv! Det blir spennende å følge deg videre. Hilsen oss i Eimskip

 

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip