Sjøfarer eller Astronaut?

Det er mange ting som er felles for verdensrommet og verdenshav: både er de mystiske og gjennomsyret av det ukjente.

Under kappløpet mot verdensrommet på 50- og 60-tallet brukte de bananfluer, hunder, sjimpanser og skilpadder før mennesker. Til slutt var det russerne som sendte sin mann først ut i verdensrommet. Han het Jurij Gagarin, og det skjedde 12.April 1961.  Verdensrommet begynner ca 122km fra jordens overflate. Allikevel vet vi mer om månens overflate enn vi vet om livet under vann.

Det finnes flere steder som venter på å bli oppdaget, enn de vi har utforsket i de store hav. Marianegropen som er verdens dypeste har for eksempel bare blitt besøkt fire ganger.

Forskere har de siste årene (i takt med teknologien) forstått hvor variert havet er og omfanget av de forskjellige økosystemer som finnes. I 2016 ledet forskere to tvilling-farkoster til sjøfjellene Cook, McCall og Loihi utenfor Hawaii. Disse sies å være over 80 millioner år gamle, og reiser seg over 3000 meter fra havbunnen. Hvert fjell har et unikt økosystem med unike dyr. Vi kan nevne en ‘lang-øret’ Dumbo blekksprut som skifter farge. Lysavgivelsen skal tjene som signaler mellom kjønnene, eller for å lokke til seg byttedyr.

Det store spørsmålet som ofte er diskutert, er om det finnes liv ute i verdensrommet, kanskje slik man ser på filmer?

Derfor er det litt ironisk at det er på vår egen jord vi nå har funnet organismer som for oss kan virke utenomjordiske. Det var i Antarktisk, en halv kilometer under isen, at forskere for noen år siden fant et økosystem som har vært isolert i et par millioner år. Her var det organismer i et miljø helt fritt for oksygen, i en saltlake løsning fire ganger saltere enn sjøvann. Disse mikrobene bruker sulfat som katalysator, og puster jern.

Verdens hav er fulle av overraskelser og under, og selv med dagens teknologi tar det lang tid å utforske alt.

Kanskje vi ikke behøver drømme oss bort til stjernene – når havet er like spennende?

Wikipedia – Marianergropen
Wikipedia – Romkappløpet
FHYS.org
Live Science
Store Norske Leksikon

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip