Spis torsk til jul

Ikke bare er torsk populært som julemat, det er også et kjærkomment avbrekk til tung kjøttmat.

Det er særlig på Sørlandet og i Nord-Norge at tradisjonen med torsk på julaften er utbredt. To til tre prosent av befolkningen sier at de spiser torsk eller lutefisk på selve dagen. Men juletorsk er ikke bundet opp til bare selve julaften. Langt flere spiser torsk i romjulen.

VAR PÅBUDT
Fisk som julemat er eldgammelt. I en artikkel på forskning.no, vises det til at det var påbudt å spise fisk som julaftensmiddag. På Sørlandet spiste de fersk, sprellende torsk. I Telemark spiste de rakørret. I Bergensområdet var det vanskeligere å få tak i fersk fisk. Der spiste de derfor persetorsk. Det vil si sukkersaltet torskefilet som er lagt i press noen døgn før den spises.

Men stort sett over alt ellers i Norge spiste man lutefisk til jul. Dette fortsatte man med helt til grisen havnet på tallerkenen. I eldre tider var kjøtt som luksusmat å regne, og folk flest spiste ikke det så ofte.

Ingen fisk har betydd så mye for matglede, kosthold og utvikling langs kysten som torsken vår.

OPPSKRIFT PÅ JULETORSK
Den tradisjonelle klassikeren serveres selvsagt med kokte gulrøtter og mandelpoteter. En liten vri er å steke gulrøttene i litt smør med frisk, hakket timian til og gjerne en teskje honning smeltet i smøret. Det gir deilig sødme til grønnsakene.

Men her skal du få en oppskrift fra godfisk.no på torsk med rotmos og rødvinsaus.

Antall porsjoner: 6

Ingredienser

1,2 kg torsk, ryggfilet med skinn
2 ss salt
1,5 dl olivenolje
3 stk stjerneanis
2 stk nellikspiker
2 stk laurbærblad
5 stk pepper, hel sort
3 skiver ingefær, frisk
0,25 stk appelsin

Rotmos
600 g kålrot
300 g gulrot
1 kvist rosmarin, frisk
0,5 stk sitron
50 g smør
1 dl matfløte
salt og pepper

Rødvinsaus
1 stk sjalottløk
1 ss gressløk, frisk
0,5 ts timian, frisk
1 dl rødvin
2 dl fiskekraft
2 ss smør
salt og pepper

Tilbehør
mandelpotet

Framgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 150 °C.
  • Dryss salt på torsken og la den ligge i 10 minutter.
  • Skyll den godt i kaldt vann og tørk den lett med tørkepapir.
  • Skjær torsken i serveringsstykker.
  • Ha olivenolje, krydder, ingefær og skall av appelsin i en ildfast form og legg i torskestykkene med skinnet opp.
  • Bak i stekeovnen i ca. 15 minutter.
  • Dra skinnet forsiktig av rett før servering.

Rotmos

  • Skrell og skjær gulrot og kålrot i biter, og kok dem møre i vann med rosmarin og sitronskiver.
  • Kok til grønnsakene er helt møre, og kast rosmarin og sitron.
  • Hell av kokevannet og mos gulrot og kålrot sammen med smør og matfløte til en grov mos.
  • Smak til med salt og pepper.

Rødvinsaus

  • Finhakk sjalottløk, gressløk og timian og surr alt i litt smør til løken er myk.
  • Tilsett rødvin og fiskekraft, og kok inn til det halve.
  • Sil sausen og pisk inn smøret.
  • Smak til med salt og pepper.

Server torsken med rotmos, rødvinsaus og mandelpotet.

Tips: Om du ønsker mer smak kan du legge noen hele hvitløksfedd i formen sammen med torsken.

Kommentarer
Print Friendly, PDF & Email
Eimskip